Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ξεκίνησαν οι πυρκαγές...



Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις από τον δυνατό αέρα, κρατώντας σε διαρκή ένταση τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που έχουν ήδη ενισχυθεί, από τη νύχτα.

   Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της μέρας, μετέβησαν στον τόπο της πυρκαγιάς και συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ εκτός από τους 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα και 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τις δυνάμεις της Αττικής, που παραμένουν στο σημείο, έφτασαν, από την επαρχία, άλλα 15 οχήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
   Παράλληλα, αναμένονται τα δύο καναντέρ που στέλνει η Ιταλία για ενίσχυση, αποδεχόμενη το αίτημα της Πυροσβεστικής και της κυβέρνησης προς τις χώρες της Ευρώπης για βοήθεια, ενώ εξετάζεται το αίτημα και από τη Γαλλία και την Κροατία.
   Από τις υπόλοιπες τέσσερις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χτες στην Αττική, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, αλλά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι σε ύφεση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Μονεμβασιά καθώς και μία ακόμα που εκδηλώθηκε, χθες, στις 23.00, στην Πύλο.
   Επίσης, στην Κύθνο, είναι ακόμα σε εξέλιξη η πυρκαγιά, που αντιμετωπιζόταν από 15 πολίτες με έναν εποχικό πυροσβέστη και μια υδροφόρα του δήμου ενώ, το πρωί, μετέβησαν με ελικόπτερο 10 πυροσβέστες από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση.
   Από την Πυροσβεστική γίνεται, για μία ακόμα φορά, έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, να μην εκτελούν «θερμές» εργασίες και να τηρούν όλους τους κανόνες πρόληψης πυρκαγιών, αφού η σημερινή μέρα αναμένεται χειρότερη από την χτεσινή από πλευράς ισχυρών ανέμων.

   Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, που βρίσκεται διαρκώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων, τόνισε ότι παραμένει σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος και απευθύνθηκε, προσωπικά, στους πολίτες, για λήψη μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών.
   Σήμερα, οδηγούνται στον εισαγγελέα και οι τέσσερις εργάτες που συνελήφθησαν στην Κερατέα για εμπρησμό από αμέλεια, επειδή η πυρκαγιά ξεκίνησε από σπινθήρες τροχού που χρησιμοποιούσαν σε οικοδομικές εργασίες.
   Μάχη με τις φλόγες, υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις διάσπαρτες εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής, που ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας.

   Το κύριο μέτρπο της φωτιάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιας, με κατεύθυνση προς Σούνιο. Στην Παλαιά Φώκαια το μεσημέρι εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής Συντερίνα, μεταξύ Αναβύσσου και Λαυρίου, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λόγω του μεγάλου πύρινου μετώπου. Ορισμένα από αυτά υπέστησαν τελικά πολύ μεγάλες ζημιές, ενώ και στην Καμάριζα έχουν κάηκαν αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τουλάχιστον ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες στον οικισμό Καταφύγι της Παλαιάς Φώκαιας. Παράλληλα, στην περιοχή σημειώνονται και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.
   Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ισχυρές και συγκεκριμένα επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 48 οχήματα και 30 άτομα εθελοντες του στρατού πεζοπόρο τμήμα. Τα εναέρια μέσα, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, δεν επιχειρούν από τη στιγμή που νύχτωσε. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυρότατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Παράλληλα, το πυροσβεστικό προσωπικό του νομού Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή. Κλειστή είναι η Αναβύσσου - Λαυρίου.
   Η Πυροσβεστική τονίζει πως λόγω του ότι η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε μικτή οικιστική ζώνη, προτεραιότητά της είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και του αστικού ιστού της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ακόμη παρακαλεί τους οδηγούς χημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται οι κάτοικοι να επιδεικνύουν ψυχραιμία και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.
   Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό πως τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Ένας από αυτούς φέρει εγκαύματα, όμως κανενός η κατάσταση δεν είναι σοβαρή.
   Ο δήμαρχος Λαυρωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής μιλώντας στη ΝΕΤ είπε πως φαίνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης.

περοσσότερα....
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου