Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ο Άγιος Δημήτριος στο Μελινάδο Ζακύνθου. (Φωτογραφίες)

Στην ευχάριστη θέση βρέθηκα πριν λίγες ημέρες (30/6/17) στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου
Μελινάδο (Βουγιάτου).

Αντίκρισα τον προαύλιο χώρο του ναού όσο και τον εσωτερικό χώρο καθαρό και σε κατάσταση νοικοκυρεμένη μετά την αποξήλωση από τα χόρτα που υπήρχαν μέσα και έξω και αυτό από κάτοικο του χωριού οικειοθελώς!
Αξίζει να πούμε εδώ ένα μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια τόσο στον νέο εφημέριο του χωριού πάτερ Διονύσιο Μαρίνο όσο και στο εκκλησιαστικό συμβούλιο για την μέγιστη προσπάθεια που καταβάλει εδώ και αρκετό καιρό να παράγουν έργο.

Φωτογραφίες  απο το Προσωπικό αρχείο του χωριανού μας Σπύρου Σκιαδόπουλου - Αργύρη. (Λαογράφος της Ζακύνθου).

Σήμερα σώζονται μόνον τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο Μελινάδο (Βουγιάτο) Ζακύνθου. 
Παρακάτω θα δείτε φωτογραφικό υλικό του ναού πόσο όμορφα και πολύτιμα πράγματα έχει το χωριό μας και παραμένουν κρυμμένα στους ντόπιους και ξένους τουρίστες μόλις δεκάδων μέτρων από τον κεντρικό δρόμο που περνούν για τα χωριά της ρίζας ώστε να θαυμάσουν την όμορφη διαδρομή,  τα αρχαία και ιστορικά για τον τόπο μας μνημεία!



































Πολλά γράφτηκαν για τις τέσσερις μαρμάρινες κολόνες που χρησίμευαν προσεισμικά σαν υποστήριγμα του νάρθηκα της «αρχοντικής οικοδομής», όπως αποκαλούσε ο Ιωάννης Κούρτσολας, τη βυζαντινή αυτή εκκλησία που χτίστηκε γύρω στα 1478 στο Μελινάδο και αφιερώθηκε στον Άγιο Δημήτριο. Εντυπωσιασμένοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής από το κάλλος και το μέγεθος των παλιών κιόνων, όπως συνέβη άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πίστευαν ότι ήταν «οι ρόκες των… γιγαντισσώνε». Είναι μάλιστα ιδιαίτερης σημασίας η λαϊκή αυτή δοξασία για τις γυναίκες γιγάντισσες, που μαρτυρείται το 19ο αιώνα, δεδομένης της ανδροκρατίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. http://www.parathemata.com/2011/06/blog-post_09.html?m=1



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου